Az irodából kilépve még a telefont sem néztem meg, csak mentem a buszmegálló felé. Aznap valahogy minden idegesített: a főnököm fél órán át magyarázta, hogyan kell egy táblázatot megcsinálni, mintha először látott volna Excelben bármit is. Aztán a kávé automata is elnyelte a pénzemet, de csak vizet adott. A busz késve jött, és amikor megérkezett, mindenki egyszerre akart felszállni. Otthon aztán ledobtam a kabátomat, bekapcsoltam a laptopot, és már nyúltam is a távirányítóért, amikor megláttam az emailt. Valami értesítés egy online játékoldaltól, amit még hónapokkal ezelőtt regisztráltam, csak úgy, mert kíváncsi voltam. Ingven pörgetésekre jogosít, olvastam, és az ajánlat estig érvényes. Elmosolyodtam. Miért is ne? A hétvégém úgyis unalmasnak ígérkezett, és egyetlen perc játék nem fog megölni.
Nem mondom, hogy rutinos játékos vagyok, sőt. Általában havonta egyszer, ha beugrik valami promóció, akkor eltöltök egy órát, felteszek kétezer forintot, és ha elfogy, szépen megköszönöm és kilépek. A barátaim mindig húzzák a szájukat, amikor szóba kerül, de szerintem mindenki maga tudja, mennyi pénzt bír kényelmesen áldozni egy kis szórakozásra. Persze, olvastam már én is jónéhány vavada review típusú írást, és mindig is tetszett, hogy ezek az oldalak igyekeznek átlátható feltételeket kínálni. Aztán az este úgy hozta, hogy elmélyültem a bónuszok világában, és rájöttem, mennyire sok apró részlet befolyásolja, hogy ki mennyire érzi jól magát.
Az ingyenes pörgetésekkel indítottam, mert az nem a saját pénzem volt, így nem izgultam. A nyerőgépek színesen villogtak, a hangok kellemesen duruzsoltak, és egyszer csak azon vettem észre magam, hogy már fél órája csak nézem a pörgő szimbólumokat. Semmi különös nem történt, kis nyeremények jöttek-mentek, de valahogy megnyugtatott az egész. Aznap nem akartam nagy pénzt kaszálni, csak kikapcsolni. A munka, az utazás, a főnököm folyamatos kérései – mindez elillant, amint a képernyőre fókuszáltam. Aztán jött az a pillanat, amikor a gép megtorpant, mintha elgondolkodna. A kerekezés lassult, a jelzőlámpák felvillantak, és a képernyőn megjelent három ugyanolyan arc. Nem volt hatalmas összeg, csak ötszörös szorzó, de nekem akkor úgy tűnt, mintha a gép rám mosolygott volna.
Nem tudom, hogyan magyarázzam el, de az az apró nyeremény megváltoztatott valamit a hozzáállásomban. Korábban mindig görcsösen próbáltam nyerni, kitaláltam különböző stratégiákat, és ha veszítettem, ideges lettem. Ezúttal csak hagytam, hogy történjenek az események. Azt hiszem, a negyven évem alatt soha nem tanultam meg igazán elfogadni azt, hogy a dolgok nagy részét nem tudom irányítani. A tőzsdén vártam, hogy a hozam pontosan annyi legyen, amennyit a grafikon ígért, a baráti kapcsolatokban is próbáltam kiszámítani, ki mit fog lépni. És persze mindig csalódtam, amikor a valóság nem követte a logikámat. Itt viszont nem volt logika. Csak a véletlen, a számsor, a megállás. És mégis, pont az átláthatatlanság adta meg a szabadság érzését.
Később, amikor már a saját pénzemből is feltettem egy kisebb összeget, egészen más szemmel néztem a játékot. Nem azért ültem ott, mert nyerni akartam, hanem mert kíváncsi voltam, meddig tart a szerencsém. Azt hiszem, ez a kulcs. Ha az ember kíváncsiságból játszik, és nem a pénzügyi gondjait akarja megoldani, akkor az élmény teljesen más lesz. Nekem szerencsém volt, nem estem abba a hibába, hogy üldözzem a nagy nyereményt. Éppen ellenkezőleg, kipróbáltam egy új játékot, amit eddig soha, mert a szabályai bonyolultnak tűntek. És ebben a játékban találtam egy olyan bónusz kört, ami húsz percnyi szórakozást adott, miközben az egyenlegem szépen lassan növekedett. Nem lettem gazdag, de nem is akartam. Azt kaptam, amiért mentem: egy kellemes estét, egy kis izgalmat és rengeteg gondolkodni valót.
A legnagyobb tanulság talán az volt, hogy a szerencséről alkotott képem teljesen hamis volt. Mindig is úgy gondoltam, hogy a szerencse valami véletlenszerű, külső dolog, ami vagy mellém áll, vagy nem. Pedig a szerencse sokkal inkább belső állapot. Azokon az estéken, amikor vidáman, nyomás nélkül ültem le játszani, sokkal könnyebben hoztam jó döntéseket, mint amikor görcsösen akartam nyerni. Ugyanezt vettem észre a munkámban is. Amikor nem görcsöltem a határidőn, sokkal kreatívabb lettem. A játék csak felerősítette ezt a felismerést, és hálás vagyok érte, hogy egyetlen este alatt sikerült megtapasztalnom azt, amit a pszichológiakönyvek oldalakon keresztül magyaráznak.
Azóta is szoktam néha játszani, de teljesen más beállítottsággal. Nem tartom magam szerencsejátékosnak, inkább olyan embernek, aki szereti a kockázatot kis mértékben, és tudja, mikor kell megállni. A feleségemnek is elmeséltem ezt az estét, és még ő is elismerte, hogy végre érett módon állok a pénzhez. Régebben ugyanis hajlamos voltam hinni abban, hogy ha egyszer nyertem, akkor még nyernem kell, mintha a szerencse valamiféle adósságot fizetne. De most már tudom, hogy minden pörgetés független a többitől, mint ahogy a napjaim is függetlenek egymástól. Csak az számít, hogy abban a pillanatban, amikor a dolgok történnek, hogyan állok hozzájuk. Ez a felismerés rengeteget segített a mindennapokban is, ahelyett, hogy a rossz napot kivetíteném a következő napra.
Néha azon kapom magam, hogy a vavada review oldalakat olvasgatom. Nem azért, mert új
Amikor a gép mosolyogni kezdett
-
blushprevious